luni, 19 noiembrie 2007

Partea audio la supravegherea video

De partea asta nu se vorbeste asa de mult. Dinc ate am vazut in general sistemele DVR cat si placile de captura au o singura intrare audio, asa ca se poate inregistra partea audio de pe o singura camera.
Si sunt destule camere care nici macar nu au partea audio.
Inca un defect al camerelor aceste entry-level este faptul ca microfonul folosit nu este sensibil asa ca nu se aude prea bine ce se vorbeste.
Tehnica insa salveaza situatia;)
Stim cu totii ca exista sculele alea care te asculta la distanta (da, alea din filme, cand indreapta un aparat cu o antena parabolica unu' cu ochelari de soare). Respectivele echipamente ajuta sa asculti ce se vorbeste la distante mai maricele.
Uite ca se poate folosi asa ceva si pentru o a amplifica semnalul audio de la o camera de supraveghere.
Am facut o incercare cu un sistem de genul asta care era omnidirectional .Rezultatul e ca microfonul era la vreo 50m de respectiva persoana care vorbea incet si eu il auzeam extrem de bine.
Deci daca vreti sa auzit si ce se vorbeste un amplificator de genul asta poate fi solutia.
Poate ca ganditi ca el costa o avere....Veti fi surprinsi cat de bine se pricep inginerii din romania sa faca aparate puternice cu componente ieftine;)
Asa ca ceva tranzistoare, amplificatoare , cateva lipituri si gata... sistemul de amplificare audio de ascultat prietena ce vorbeste in baie e gata.
Ieftin si functional.

miercuri, 14 noiembrie 2007

Firefox backup

Stric seria cu camerele pentru ceva scurt si obiect.
Ca tot omul serios din cand in cand am de reinstalat windows-ul. Ba mai o setare aiurea, ba prea multe programe aiurea instalate, etc.
Cum lucrez mult cu browserul am nevoie de toate datele sa apara pe noul windows(bookamks, cache, passwords).Folosesc Firefox care il gasesc mult mai util decat IE, se incarca mai repede, incarca mai repsede, etc.
Nu oblig pe nimeni sa schimbe browserul, dar este alternativa cea buna la IE.
Bun, acuma daca te stil un pic la calculator datele respective sa tin in general un /User/Application data/Mozilla ... ceva de genul asta.
Le poti si copia manual si apoi vezi cum le pui inapoi ca sa incarce bine datele... NU e mereu piece of cake.
Dar este si varianta simpla, folosind evident un program, numit Mozbackup. Il gasiti aici .
Nu dau mai multe detalii, doar ca l-am folosit si merge bine, salveaza ce trebuie si restaureaza bine salvarile.
Ce sa zic... bafta la backup/restore daca o fi cazul.

vineri, 9 noiembrie 2007

Episodul 2-placi captura si DVR

Bun...cu camerele am terminat, cat de cat.Acuma am imaginea, dar ce naiba fac cu ea?Am un cablu oarecare care imi aduce semnalul unde vreau eu. Ce fac mai departe?
Ei , asa cum ne-am obisnuit exista mai multe variante.
Cea mai simple in real-time surveillance. Adica pe romaneste pui la un ecran si nu nregistrezi nimic.Acuam ca e un TV sau monitor dedicat asta fiecare dupa cum isi doreste.
Alta varianta apare da vrei sa si inregistrezi ce vezi, ca sa poti vedea mai incolo.
Aici apar placile de captura, care necesita un calculator in care se instaleaza.
Ele au caracteristici.
Au un numar de instrari, in general multuplu de 4. Adica 4 intrari,8,16... Apoi semnalul poate fi comprimat hardware(mai scump, operatiile sunt facute de placa de captura) sau software(lucreaza mai mult calculatoru, sunt mai ieftine, dar necesita un calculator mai bun).
Alt amanunt este numarul de frame per second(cadre pe secunda). De ex o camera cu 4 instrari si 100 fps inregistreaza mai bine decat una de 16 intrari cu 100 fps. Explicatia e simpla: numarul de cadre efectiv inregistrare pe fiecare canal e in cazul 1 100/4=25, adica cat un film normal in schimba 100/16 =6.25 adica cam cat un webcam...cam sacadat.

Mai este si varianta DVR (digital video recording). Ele nu m ai au nevoie de calculator, fac singure toata treaba: capteaza semnalul, il comprima si apoi il salveaza pe un hard disk. Le fel ca si placile au un anumit numar de intrari si un anumit numar de frame per second. In general au posibilitatea de fi legate la internet si a fi vizualizate din afara retelei locale.

Urmatorul episod va un expemplu de instalare camere intr-un local gen pizerie.

marți, 6 noiembrie 2007

Supraveghere video-explicatii pentru incepatori de la un fost incepator

Daca ai curiozitatea sa te uiti intr-un ziar oarecare nu cred ca o sa fie un numar care sa nu aiba o reclama despre X firma de securitae sau Y firma de paza care ofere si supraveghere video pe langa servicii de protectie si paza...

Curios fiind am "sapat" un pic in acest domeniu , pentru ca mi se parea ca e o mare jmecherie ca Ghita sa stea la calculatorul lui de la birou si sa se uite la nevasta lui Maria cum spala vasele acasa. Nu m-au interesat aplicatiile si infrastructurile mari, gen sistem video de pe drumurile comunale ale Romaniei. Ma interesa mai mult aspectul amuzant al situatiei pentru segmentul entry-level ca sa zic asa.

Adevarul e ca multa informatie gasesti pe internet daca stii ce /cum si unde sa cauti. Dar sunt convins ca fraza asta a-ti auzit-o fiecare la un moment dat. Cliseu.... N-am ce face.... L-am preluat si eu.

Sa revenim asadar. Ce am aflat eu a fost ca sunt mai multe tipuri de camere, de aparate de inregistrare, redare....Unele mai bune, altele mai putin bune. Unele pe care dai o caruta de bani dar fac cam acelasi lucru ca si alea ieftine. Unele scumpe si profi cu care e o placere sa lucrezi.
Daca e sa vorbim de camere de supraveghere exista doua mari clase:
  1. Camerele CMOS
  2. Camerele CCD
Tot ce e de stiut e ca alea CMOS sunt mai usor de facut si de asta sunt mai ieftine, e alta tehnologie , si nu sunt la fel de profi ca si cele CCD. dar se descurca onorabil si ele.

Alea CCD sunt alta mancare de peste.
Nu intru in amanunte, daca vreti gasitit un pic mai multe detalii aici: http://www.chip.ro/revista/martie_2003/84/imagine_digitala/8940

Apoi se impart in camere de interior si de exterior. Si conform bancului ci diferenta intre o pisica si un vapor, cele de exterior pot fi folosite si in interior, pe cand cele de interior pot fi folosite numai o data. daupca care sau ingheata si grapa, sau intra apa in ele, sau le bate soarele in cap.

Apoi sunt si camere care au facilitatea Nightvision, adica capteaza imaginea si noaptea. Asta pentru ca au asa numitele luminatoare care sunt leduri infrarosu care lumineaza invizibil pentru ochiul uman. Si aici diferentele sunt in functie de numarul de leduri, calitatea lor, de care depinde pana la urma cat de departe si clar va vedea camera.

Sunt camere statice si cele Speed Dome, care se misca dintr-o parte in lata baleind o anumita zona.

Sunt camere care transmit semnalul video pe cablu coaxial, pe cablu UTP(adica de retea de calculator) sau chiar wireless.

Sunt camere mari sau mici, neinsemnand ca alea mici sunt mai proaste.

Unele au un unghi de deschidere mai mare, altele mai mic.

Multe informatii, nu?Si astea sunt doar la nivel de exterior, nu vorbesc de specificatii tehnice care nu le inteleg decat producatorii:)

Vedeti?Daca va hotarati sa va instalati camere undeva trebuie sa stiti bine ce si cum vreti pentru ca altfel o sa ajungeti sa dati €500 pe ceva ce ar fi putut costa numai €100 si sa faca ce aveti nevoie.

Si pe deasupra am vorbit numai depsre camere. Dar mai exista placile de captura , sistemele DVR, interferente.....

O sa vorbim si despre ele un urmatorul articol.