vineri, 9 noiembrie 2007

Episodul 2-placi captura si DVR

Bun...cu camerele am terminat, cat de cat.Acuma am imaginea, dar ce naiba fac cu ea?Am un cablu oarecare care imi aduce semnalul unde vreau eu. Ce fac mai departe?
Ei , asa cum ne-am obisnuit exista mai multe variante.
Cea mai simple in real-time surveillance. Adica pe romaneste pui la un ecran si nu nregistrezi nimic.Acuam ca e un TV sau monitor dedicat asta fiecare dupa cum isi doreste.
Alta varianta apare da vrei sa si inregistrezi ce vezi, ca sa poti vedea mai incolo.
Aici apar placile de captura, care necesita un calculator in care se instaleaza.
Ele au caracteristici.
Au un numar de instrari, in general multuplu de 4. Adica 4 intrari,8,16... Apoi semnalul poate fi comprimat hardware(mai scump, operatiile sunt facute de placa de captura) sau software(lucreaza mai mult calculatoru, sunt mai ieftine, dar necesita un calculator mai bun).
Alt amanunt este numarul de frame per second(cadre pe secunda). De ex o camera cu 4 instrari si 100 fps inregistreaza mai bine decat una de 16 intrari cu 100 fps. Explicatia e simpla: numarul de cadre efectiv inregistrare pe fiecare canal e in cazul 1 100/4=25, adica cat un film normal in schimba 100/16 =6.25 adica cam cat un webcam...cam sacadat.

Mai este si varianta DVR (digital video recording). Ele nu m ai au nevoie de calculator, fac singure toata treaba: capteaza semnalul, il comprima si apoi il salveaza pe un hard disk. Le fel ca si placile au un anumit numar de intrari si un anumit numar de frame per second. In general au posibilitatea de fi legate la internet si a fi vizualizate din afara retelei locale.

Urmatorul episod va un expemplu de instalare camere intr-un local gen pizerie.

3 comentarii:

Lucian Maftei spunea...

La capitolul dispozitive de inregistrare as mai aduga cateva informatii - De exemplu:

In lume exista 4 tipuri de standarde
a.pe semnale video color: PAL si NTSC
b.pe semnale video A/N: CCIR si EIA

Detaliile de genul acesta pot parea plicisitoare si inutile dar stau la baza supraveghere video si din cauza lor pot aparea tot felul de probeleme de compatibilitate

La noi in tara in general cele mi folosite standarde sunt PAL pe color si CCIR pe A/N.

Problemele apar iarsi la specificatii. Daca se instaleaza o camera de supravghere in sistem PAL pe un dispoitiv de inregistrare/vizualizare NTSC imaginea va fi alb negru chiar daca ambele sunt color.

La fel apare diferenta de rezolutie si de framerate maxim pe cele 2 standarde:

PAL - realtime insemna 25fps (frameuri pe secunda) cu rezolutie mai mare ( Ex la D1 720x576)
NTSC -realtime inseamna 30fps(frameuri pe secunda)cu rezolutie mai mica (Ex la D1 720x480)

Prundus Daniel spunea...

Pot sa adaug acest cometariu ca si un nou articol?

Lucian Maftei spunea...

Desigur...Daca te intereseaza informatii legate de domeniu firma la care lucrez urmeaza sa termini saptaman aceasta un manual de supraveghere video... ti-l pot trimite eventual prin email.

A...oricum comentul e plasat pe Blogul tau .. deci poti sa faci ce vrei cu el :D